Genel

Gürültü Nedir? Gürültü Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Gürültü Nedir? Gürültü Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Gürültü Nedir? Gürültü Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Gürültüyü kısaca “istenmeyen ses”, Ses ise maddenin birbiri ardına sıkışma ve gevşemelerinden oluşan ve madde ortamında yayılan bir titreşim olayı olarak tanımlayabiliriz. Hava yolu ile kulağa ulaşan belirli frekanslardaki titreşim enerjisi, dış, orta ve iç kulak yollarını geçerek işitme siniri ile ulaştığı beyinde ses duyusu olarak yorumlanır. Düzey, titreşim frekansı ve devam etme süresi, gürültüyü işitme ile ilgili fizyolojik işlevleri açısından nitelendiren faktörlerdir.

Kulağımız, 20-20000 Hz aralığındaki ses titreşimlerini, 20 mPa (mikropaskal) basınç düzeyinden itibaren algılamaya başlayan oldukça duyarlı bir organdır. Ses basıncının ölçülmesinde, birimi desibel (dB) olan sistematik oransal bir skala kullanılır. Bu nedenle ölçülen ses basıncı değerleri aritmetiksel olarak toplanamaz ve çıkartılamaz. Örneğin 90 dB gürültü oluşturan bir makinenin, aynı düzeyde gürültü meydana getiren bir makine ile birlikte çalıştırılması durumunda toplam gürültü düzeyi, 90+90=180 dB değil, sadece 93 desibel’dir. Yine aynı nedenle sağlıklı, genç bir insan kulağının algılayabildiği en düşük ses basıncı olan işitme eşiği (20 mPa) da, ‘0’ (sıfır) desibel’dir.

sponsor bağlantı

sponsor bağlantı

Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerindeki Olası Etkileri

Psikolojik Etkiler

Sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk, zihinsel etkilerde yavaşlama, uykusuzluk. Gürültünün konuşma ile olan iletişimi önlemesi, iş verimine ve iş güvenliğine olan etkileri.

Gürültü olarak nitelendirilen istenmeyen sesin insan sağlığına olumsuz etkisi öncelikle fiziksel niteliktedir; Örneğin gürültülü bir işyerinde çalışmaya yeni başlamış kişilerde kalp hızı artışı, solunum hızı artışı, tansiyon yükselmesi, iştahsızlık ve sinir gerginliği gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yüksek seviyede gürültünün etkisine maruz kalan kişilerde yüksek kan basıncı oluştuğu ve bu durumun kalıcı olduğu yapılan gözlemlerle kanıtlanmış bulunmaktadır.

Kişisel gürültü maruziyeti ölçümü sonucunda gürültü maruziyet düzeyini aşan gürültünün etkisinde kalan kişiler psikolojik olarak rahatsız, tedirgin ve sinirli olmakta, tedirginlik ve sinirlilik hali gürültünün etkisi kalktıktan bir süre sonra da devam etmektedir. Bu durum aynı zamanda yorgunluk ve zihinsel etkilerde zayıflama gözlenmektedir.

Fizyolojik Etkiler

İşitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkiler; işitme duyusunda azalma, kulak ağrısı, mide bulantısı (yüksek basınçlı gürültüye maruziyet sunuk kalma), kas gerilmeleri stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişimi olarak örnek gösterilebilir.

Diğer bakımdan gürültü üzerinde durulması gereken bir diğer önemli etken ise kişide oluşturduğu işitme kaybıdır. Sürekli işitme kaybı düzeyleri, gürültülü ortam koşulları ve etkilenme süresine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak genel olarak ortalama 10-14 yıl etkilenme sonunda meydana gelmeye başlar. Devamlı işitme kaybı, başlangıçta 3000-7000 hz’ lik tiz sesler civarında oluşur.

Etkileşimin süregelmesi, bu frekans bölgesini, giderek daha alçak frekanslara doğru genişletir ki bu durumda da kişi kendisinde oluşan işitme kaybının pek farkında değildir, ancak süregelen etkilenme ve yaşlanmanın da katkısı ile insan sesinin konuşma frekansları bölgesine 500-1000 hz’e indiğinde, bu kayıpların oluşturmuş olduğu hasar fark edilebilir duruma gelmiş olur.

Gürültünün İşçi Sağlığı Üzerindeki Etkileri

  • İşçileri huzursuz eder.
  • Dikkatin dağılmasına neden olur.
  • Sinirlenme ve heyecanlanma gibi istenmeyen davranış bozuklukları görülür.
  • Sözel iletişimi etkiler.
  • Uyku düzenini bozar.
  • İşitme duyusu ve yollarına zarara yol açar.
  • Karakter değişikliğine neden olur.

Gürültünün İşletmelere Olumsuz Etkileri

  • Hatalı üretim oranını artırır.
  • Verimi azaltır.
  • İş kazalarına neden olur.
  • Huzursuzluk ortamı yaratır.
  • İşletme hakkındaki önyargılar artar.
  • Çalışma koşullarına bağlı olarak iş bırakma eylemleri artar ve üretim aksamasına neden olur.
  • İşletme yasalar karşısında zor durumda kalır.
  • Viziteye çıkan işçi sayısında ve sağlık harcamalarında artış görülür.
  • Zaman kayıpları artar.

sponsor bağlantı

Bazı eylem ve araçların çıkardığı ses şiddeti

Eylem Şiddet Açıklama
Roket Fırlatma 180 db(A) Tehlikeli seviye
Jet uçakların kalkışı, Silah sesi 140 db(A) Tehlikeli seviye (Ağrı eşiği)
Av tüfeği (çifte sesi), Hava saldırısı sireni, Hidrolik pres (3 m uzakta) 130 db(A) Gürültü ağrıya sebep olabilir. Günlük 3.75 dk boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Araba kornası, Uçak pervanesi 120 db(A) Günlük 7.5 dk boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Hoperlör kullanılarak, Rock Müziği 110-130 db(A) Günlük 30 saniye ile 3.75 dk arasındaki zaman süresince bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Kum püskürtme makinesi, Motorlu tekne içi, Gece Kulübü, Susturucusuz motosiklet (7m uzakta) 110 db(A) Günlük yarım saat boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Helikopter 105 db(A) Günlük bir saat boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Jet Kalkışı (500 m uzakta), Tren sireni (30 m uzakta), Dizel kamyonlar, Havalı matkap 100 db(A) Günlük iki saat boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Ağır Kamyon (15m uzakta), Yoğun şehir caddesi, Geçen motosiklet, Yüksek bağırma, Çocuk çığlığı 90 db(A) Çok rahatsız edici. Günlük sekiz saat boyunca bu seviyedeki gürültüye maruz kalma kulağa hasar verebilmektedir.
Yoğun trafik alanları, Saat zili, Yük treni (15 m uzakta) 80 db(A) Rahatsız edici
Tren kornası (500 m uzakta) 70 db(A) Telefon kullanımını kısıtlar
Hafif araç trafiği (15 m uzakta), Normal konuşma (1 m uzakta), Çamaşır kurutucusu, Gürültülü ofis 60 db(A) Rahatsızlık
Sessiz ofis 50 db(A) Dikkat dağınıklığı
Buzdolabı 45 db(A) Sohbet ve konuşurken, TV ve radyo rahatsızlık
Halk kütüphanesi, Sessiz oda 40 db(A) Sessiz ortam
Fısıltılı Konuşma 30 db(A) Sessiz ortam
Nefes alma sesi (1 m. uzakta) 25 db(A) Sessiz ortam

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir